De Belgische wet verplicht maar één verzekering voor iedereen, particulier of ondernemer: de ziekteverzekering. Daarvoor sluit je je aan bij een mutualiteit. Daarnaast bestaan er wettelijk verplichte verzekeringen die in specifieke gevallen gelden.

Als particulier zijn dat:

  • De autoverzekering met burgerlijke aansprakelijkheid als je een auto of ander ‘motorrijtuig’ hebt (bromfiets, motorfiets, speedpedelec …).

  • De woningverzekering als je een woning huurt in Vlaanderen of Wallonië (in Brussel is dit niet wettelijk verplicht, maar eisen verhuurders vaak wel dat je je verzekert).

  • De arbeidsongevallenverzekering als je (af en toe) huispersoneel inschakelt, zoals een poetshulp of babysitter.

  • De jachtverzekering als je gaat jagen.

En de verplichte verzekeringen voor ondernemers, naast de ziekteverzekering? Dat zijn deze:

  • De arbeidsongevallenverzekering, als je mensen in dienst hebt.

  • De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto en bestelwagen (motorvoertuigen): als je bedrijfsvoertuigen hebt.

Verzekeringen voor specifieke ondernemingen en beroepen: zoals de beroepsaansprakelijkheidsverzekering als je een gereglementeerd beroep uitoefent (bv. arts, advocaat), de ‘verzekering objectieve burgerlijke aansprakelijkheid (BA) brand en ontploffing’ als je zaak deel uitmaakt van een groot, publiek toegankelijk gebouw (>1000 m²) en de ‘verzekering tienjarige aansprakelijkheid’ als je architect of aannemer bent.

Disclaimer

Deze pagina maakt deel uit van een lexicon en biedt geen productinformatie of contractuele details over verzekeringsdiensten. Raadpleeg voor specifieke informatie de officiële documentatie of neem contact op met uw verzekeringsagent.