De ziekteverzekering of verzekering gezondheidszorg is een verplichte verzekering voor iedereen die in België verblijft. Daarvoor sluit je je als particulier aan bij een ziekenfonds (of mutualiteit) of de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Als zelfstandige kan je ook kiezen voor de Sociale Verzekeringskas voor zelfstandigen.

Deze verzekering betaalt een deel van je medische kosten terug: een consultatie bij een arts, medicatie, kinesitherapie … En geeft je een uitkering als je door ziekte, een ongeval of zwangerschap niet kan werken. Het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) is de overheidsinstantie die toezicht houdt op het werk van de ziekenfondsen en bepaalt welke kosten die mogen terugbetalen, onder welke voorwaarden.

Wanneer je in het ziekenhuis belandt, dekt je ziekteverzekering niet alle kosten die daarbij komen kijken. Daarvoor spreek je je hospitalisatieverzekering aan. Bij een ongeval waarna geen ziekenhuisverblijf nodig is, kan je bij je persoonlijke ongevallenverzekering terecht.

Disclaimer

Deze pagina maakt deel uit van een lexicon en biedt geen productinformatie of contractuele details over verzekeringsdiensten. Raadpleeg voor specifieke informatie de officiële documentatie of neem contact op met uw verzekeringsagent.