Vlotter je woonlening afbetalen als ondernemer? Zet je pensioenplan in!

Maakt corona het je moeilijk om je hypothecair krediet af te lossen? Of ligt iets anders aan de basis van je financiële zorgen? Kom zeker eens praten met jouw verzekeringsagent. Want je kan je privé-woning ook afbetalen met je pensioenplan, zoals het VAPZ.

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

Hypothecair krediet herbekijken met je bank

Naar aanleiding van de coronacrisis hebben de bankensector en de overheid mogelijkheden in het leven geroepen om de pauzeknop in te drukken en betalingsuitstel te krijgen. Herbekijk je woonkrediet dus in de eerste plaats met je bank.

Kom je daar niet voor in aanmerking? Dan is de leningexpert in jouw bankkantoor vast bereid om voor jouw situatie naar een oplossing te zoeken.

Maar wist je dat ook je verzekeringsagent jou de hand kan reiken? Je kan je VAPZ inzetten om je woningkrediet te financieren. Net als je IPT of POZ, trouwens.

Pensioensparen als zelfstandige: niet alleen fiscale voordelen

Een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) bezorgt je meer koopkracht wanneer je op een dag met pensioen gaat. Bovendien levert het een gegarandeerd rendement op én krijg je er nu al een mooie belastingvermindering voor.

Diezelfde voordelen gelden ook voor een IPT (Individuele Pensioentoezegging) of een POZ (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen). Beide zijn interessante aanvullingen op de klassieke VAPZ, voor respectievelijk zelfstandigen met en zonder vennootschap.

Met je VAPZ je woning betalen: waarom en hoe?

Sparen voor later raden we je als ondernemer sterk aan, maar soms heb je die middelen nú nodig. Bovendien is het als zelfstandige of bedrijfsleider financieel erg interessant om een woning (terug) te betalen met een pensioenplan.

Er zijn drie manieren om dat te doen:

Neem een voorschot op je pensioenkapitaal

Van de opgebouwde reserves in je VAPZ, POZ of IPT kan je vandaag al een deel opnemen. Ondertussen blijf je je aanvullend pensioen opbouwen. Als je dat wil, kan je het voorschotbedrag later gewoon terugstorten in je pensioenplan.

Klik je hypothecair krediet en je pensioenplan aan elkaar vast

In vaktermen noemen we dit een ‘wedersamenstelling’ of een ‘hypothecair tweedepijlerkrediet’. In mensentaal: je betaalt het volledige kapitaal van je hypothecair krediet in één keer af op het moment dat het kapitaal van je VAPZ (of ander pensioenplan) vrijkomt. Wanneer je met pensioen gaat, dus. Tot dan betaal je alleen de premies van je pensioenplan en de intrest op het krediet.

Geef je pensioenplan in onderpand voor je woonlening

Je VAPZ, POZ of IPT kan een waardig alternatief vormen voor een schuldsaldoverzekering. Die dient om te voorkomen dat je geliefden jouw lening moeten terugbetalen als jij zou overlijden. Wanneer je je pensioenplan in onderpand geeft voor je hypothecaire lening, heb je geen schuldsaldoverzekering meer nodig. Mocht je overlijden, dan betaalt het overlijdenskapitaal van je pensioenfonds automatisch je lening terug.

Meer weten? We bekijken graag wat voor jou de beste piste is.

 Maak een afspraak